dilluns, 22 de febrer de 2016

MATERIAL PREVI: EMPÚRIES


La importància cultural d’Empúries és innegable. La seva visita per a l'alumnat de Primària, però, necessita d’un esforç de contextualització.
Des del CdA hem comptat amb l’ajuda d’un personatge del segle I, en Màrius d’Empúries, i la dels seus amics, la Gal·la i en Tiberi.
A l'alumnat de cicle inicial li demanem que coneguin la història d’en Màrius i l’àvia Pina (un esquirol).
El de cicle mitjà i superior ha de conèixer com és un dia ordinari en la vida d'en Màrius.
Hi ha un material gràfic complementari per als alumnes amb dificultats de lectura, o per fer la darrera repassada de la història abans de venir a Empúries.
Lògicament el professorat disposa de les corresponents guies de continguts

Pel que fa a secundària, el conte dóna una idea de l'organització de la societat emporitana al segle I amb els mateixos personatges però ja en plena adolescència amb les relacions impossibles entre Màrius i Gal·la.

Així mateix, si es vol conèixer l'ambient de les termes només cal llegir El fill d'en Domici.

També fem arribar al professorat la guia de continguts i material complementari:

Cronologia d’Empúries (amb el comtat d’Empúries i la fundació de l’Escala)   http://www.xtec.cat/cda-empuries/MPSME2b.pps



TV3 va oferir un programa especial d'"Històries de Catalunya" dedicat a Empúries, amb un títol molt eloqüent: "Empúries, l'ànima de Catalunya"  http://www.tv3.cat/videos/709089


Al mateix canal de televisió, darrerament dintre del programa Odissees s'ha ofert un programa sobre la Dama Flàvia, que desenvolupa tot un seguit de coneixements sobre els costums i les modes femenines al món romà a partir del cap de bronze que es coneix amb aquest nom i que va ser localitzat a Empúries a final del segle XIX.


Visita virtual a l’Empúries romana (Jaume Mach) http://metmach.blogspot.com/



Infografies de les ciutats romanes http://italicaromana.blogspot.com/



Per si es vol fer un treball posterior a l’aula



Dossier de treball amb suggeriments per al professorat





També podeu trobar altres materials de suport a la nostra web, a l’apartat de materials sobre Empúries i Ullastret   http://www.xtec.cat/cda-empuries/matempuries.htm

 
 
La visita a Empúries es pot completar amb tallers (d’Arqueologia, de Ceràmica), amb altres visites (a Sant Martí i Espigó Hel·lenístic, a Ullastret) i activitats concretes com la de cronologia. Esperem poder-vos-ho presentar tot i comentar-ho amb calma durant la vostra estada.

Fins la propera

Eusebi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada